Якщо порушувати технології виготовлення вина або умови їх зберігання та настоювання, то це може призвести до виникнення різних хвороб та дефектів, які на даний час, на жаль, є дуже поширеними у виноробстві.
Хвороба вина – це зміна складу вина, яка виникає в результаті життєдіяльності різних хвороботворних мікроорганізмів. До найпоширеніших з них належать: цвіль, оцтове скисання, молочнокисле бродіння, мишачий присмак, ожиріння (тягучість, в'язкість) та інші хвороби.
Дефекти вина – це зміна якості вина, яка виникає в ньому в результаті фізико-хімічних або біохімічних процесів. При цьому може змінюватися забарвлення вина, можуть з'являтися сторонні присмаки (терпкий, гіркий смак, дріжджовий присмак) і запахи, може випадати осад.
До основних причин виникнення хвороб та дефектів вина можна віднести:
Заходи щодо попередження та боротьби з даними недоліками вина:
Попередження та своєчасне виявлення хвороб та дефектів вина має дуже важливе значення для здоров’я та самопочуття майбутніх споживачів.