Коньяк - міцний алкогольний напій, що виготовляється з коньячного спирту, отриманого перегонкою вже оброблених виноградних виноматеріалів. Спирт міцністю 62-70% витримують у дубових бочках, в яких він набуває смаку та кольору. Для зниження міцності використовують дистильовану воду.
За термінами витримки спиртів коньяки поділяють на:
Ординарні коньяки виготовляються зі спиртів, витриманих в дубових бочках від 3 до 5 років. Вони бувають трьох типів і відрізняються віком, міцністю і кількістю зірочок на етикетках, які позначають термін витримки спирту, з якого виготовлений коньяк (три зірочки - витримка в дубовій бочці 3 роки, чотири - 4 роки і п'ять -5 років).
Марочні коньяки виготовляють з різних сортів винограду і високоякісних спиртів різних термінів витримки в дубовій бочці, але не менше 6 років. За термінами витримки марочні коньяки поділяються на такі групи:
Колекційні коньяки виготовляються на основі марочних коньяків, які ще додатково три роки витримуються в дубових бочках.